Teleportarea a devenit realitate

Si uite asa am ajuns, vorba celor de la CNN, ca in “Star Trek”, sa apasam butonul magic si sa ne trezim la cativa metrii mai departe decat eram, fara a face nici macar un pas!

O echipa de cercetatori danezi au reusit sa mute cateva obiecte prin “teleportare”. Pe scurt, au transformat materia in lumina, apoi lumina inapoi in materie. Lumina este “transportatorul” iar “materia” este “mediul de stocare”.

“Mutarea” obiectelor dintr-un loc in altul a fost reusita si de Einstein, bine cunoscutul “experiment Philadelphia”. Acum, intrebarea e foarte simpla: ce e bine si ce nu… Daca stam si reflectam asupra ideii de “timp” si “spatiu”, ajungem la deja cunoscuta idee ca ambele sunt relative. Teleportarea, in mod normal, “duce” o parte a materialului (transportat de transportator – in cazul nostru, lumina) intr-un alt loc intr-un timp fizic extrem de “scurt” sau “putin” (chiar si sub o secunda – viteza luminii, in functie de distanta si mediul de propagare).

“Descompunerea” materialului si transportarea nu sunt o problema majora; problema majora e la recompunerea materialului, datorita unor poprietati foarte interesante a materiei (care nu are rost sa ma apuc sa le discut aici, pt. ca oricum e destul de “savant” articolul asta 😛 ).

Pe scurt, e OK la “plecare” dar nu mai e OK la “destinatie”. Urmasii experimentului Philadelphia eu murit de diverse boli ciudate, au inebunit sau au fost “transportati” cu “modificari structurale”.

In final cred ca teleportarea va deveni un mijloc de transport folosibil peste 10-15 ani, nu de alta dar exista inca multe, multe necunoscute. Totusi, primul pas e cel mai greu, si se pare ca el a fost facut. Ce urmeaza…va urma… 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.