Teoria evolutionista a fost scoasa din manuale – bine sau rau?

Citeam pe blogul lui Creve cum ca teoria evolutionista a fost scoasa din manuale.

Susținătorii teoriei evoluționiste au primit o lovitură grea. Atât de contestata teorie dar și agreată de unele persoane a căzut. Teoria evoluției a lui Darwin a fost scoasă din manual. Din acest an școlar, în urma unui ordin din decembrie 2006, dat de ministrul Educației, pe atunci Mihail Hardău. El a motivat această decizie ca o aerisire a meteriei, manualele fiind considerate stufoase și greoaie. Totodată în școli religia se studiază oficial încă din clasa întâi.

După cum era de așteptat, decizia a provocat nemulțumiri în rândul adepților darwiniști. Organizația non-guvernamentală “Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință” a cerut insistent reintroducerea teoriilor darwiniste în programa școlară, afirmând că se încalcă dreptul la cunoaștere al elevilor. De partea cealaltă, Biserica ortodoxă susține că teoria lui Darwin este oricum depășită și se poate renunța la ea.

De asemenea tot în 2006, s-a decis, potrivit ediției online a “œRomanian Tribune”, scoaterea din manule studierea lui Voltaire, Camus și Nietzsche din programa de filosofie. Acesti trei scriitori sunt cunoscuți pentru punctul lor critic de vedere asupra religiei. Nietzsche este cel care a afirmat că “œDumnezeu este mort”.

Biserica spune că primul om a fost Adam care a fost facut “din țărână” și că Eva, prima femeie, a fost făcută din coasta soțului ei.

Darwin explica în opera sa originea unor specii noi din specii preexistente, concluzia fiind că omul a evoluat din maimuțe.

Lupta dintre teoriile despre originea și evoluția vieții este însă veche în întreaga lume.

Lupta împotriva teoriei darwiniste a început în SUA, cu opt ani în urmă, când asociatiile religioase au început să se sesizeze în privința predării acestei teorii în școlile publice. Mai târziu țări ca Rusia, Italia, Serbia sau Germania au început și ele lupta cu teoria darwinistă.

Consiliul Europei a sărit în apărarea teoriei lui Darwin, printr-o rezoluție dată în octombrie 2007, prin care condamnă toate încercările de a introduce teoria religioasă a creației în școlile din Europa.

Într-un final doresc să salut această decizie. Mi se pare absurd să mai crezi după atâția ani că te tragi din maimuță. Scoaterea din manual a teoriei evoluționiste nu numai că aerisește manualele, dar scutește elevii de teorii greșite care nu le-ar folosi niciodată.

Sincer cred ca miscarea a fost gresita. De ce sa vedem lucrurile DOAR din pdv. crestin, cu toate ca majoritatea suntem crestini?

Ce s-ar fi intamplat oare daca moneda ar fi cazut pe partea cealalta, adica ar fi fost eliminata teoria creationista, si toti darwinistii ar fi bloguit cum ca “œam scapat de aia ramasi in urma”? Nu cred ca ne-ar fi picat foarte bine”¦

Cred ca oamenii sunt liberi sa se informeze iar scoala/facultatea trebuie sa-ti ofere o gama cat mai larga de informatii, nu sa te limiteze intr-o anumita directie. Cine merge pe ideea de creationism, si e un sustinator convins, nu va putea fi convins de alte teorii.

Cheia succesului, a EVOLUTIEI (evoluam, chiar daca nu in sensul specificat de Darwin) e CUNOASTEREA nu limitarea. Daca am cunoaste doar lucrurile bune, cum am mai putea sa le delimitam de pe cele rele?

P.S.: cititi Voltaire, e deosebit.

2 Comments

 1. Te felicit pentru atitudinea ta in legatura cu un subiect atat de sensibil.

  Din punctul meu de vedere si cred a celor mai multi (sper sa nu ma insel), religia ar trebui sa fie o disciplina optionala, dand astfel dreptul de a alege gradul de indoctrinare la care sa fie supusi copii (in curand si ai nostri).

  Respecte

 2. Complectare :

  Dar sa nu fim naivi si sa nu innecam cu ideea ca traim intr-o societate democrata, careia ii pasa cat de putin de dezvoltarea personala.

  In ideea dezvoltarii consumatorului perfect, in cazul Romaniei (al platitorului tacit de taxe), cred ca se merge pe ideea maselor semiindobitocite usor de controlat si foarte blajine.

  Asa ca data viitoare, cand privesti rezultatele educatiei comuniste a unui sistem indiferent fara coloana vertebrala, observa cu atentia ochii mari, umezi si blajini a unor oameni care nu au fost invatati nici macar ca ar avea puterea de a alege.

  Aah si sa nu uitam ca suntem in plin an electoral, miscarile de acest gen ar putea influenta in buna parte decizia votantului asa zis crestin, care injura copios jurnalul de la 19.00 cu flaconul de bere (plastic 2l, varianta ieftina), si fregventeaza bisericile doar de paste si craciun.

Leave a Comment

Your email address will not be published.